Medi natural i Biodiversitat

Pla del Verd i la Biodiversitat de Palafrugell

Durant l'any 2021 el Ple de l'Ajuntament va aprovar el Pla del Verd i la Biodiversitat de Palafrugell, un document que pretén ser una eina estratègica per al disseny de propostes de gestió i d'ordenació a nivell municipal, afavorint la biodiversitat, el paisatge i l'adaptació al canvi climàtic.

El treball, realitzat durant els anys 2020 i 2021, parteix de la diagnosi dels elements naturals presents als nuclis urbans i a les zones periurbanes d'especial interès, com la plana de l'Aubi. Els resultats obtinguts permeten definir uns objectius i planificar unes propostes de futur per al verd i la biodiversitat.

L'objectiu del Pla és fer compatible la conservació dels elements naturals autòctons amb l'activitat econòmica i social, de manera que s'aconsegueixi una millora de la qualitat de vida dels ciutadans, i alhora es fomenti la participació dels mateixos en la preservació del patrimoni natural del municipi.

Durant l'intens treball de camp s'han identificat 137 espècies d'aus i s'han cartografiat un total de 1.097 nius distribuïts en 282 colònies; s'han identificat 30 espècies de mamífers, 11 de les quals de ratpenats; 14 espècies de rèptils; i 11 espècies d'amfibis, 6 de les quals catalogades com a espècies d'interès comunitari.

Programa de prevenció i control d'espècies vegetals invasores a Palafrugell

Es tracta d'un projecte de conservació del medi natural de Palafrugell que té per objectiu gestionar i controlar determinades espècies vegetals invasores d'aquells espais més rellevants i interessants des del punt de vista ecològic i/o paisatgístic.

Es realitzen actuacions de manteniment en el còrrec de la Pedrosa, Font d'en Cruanyes i Far de Sant Sebastià (tots tres espais inclosos dins l'Espai d'interès natural de Muntanyes de Begur) i en el camí de ronda de Cala Pedrosa-Tamariu-Aigua Xelida.

És important controlar aquelles espècies vegetals ornamentals invasores que tenim en els nostres jardins i gestionar correctament els seus residus vegetals.

Projecte d'instal·lació i seguiment de caixes niu a zones verdes, equipaments, escoles i instituts de Palafrugell

L'Àrea de Medi Ambient vol potenciar la biodiversitat urbana i funcional per tal de millorar l'estat de conservació dels ecosistemes urbans, incentivant aquells grups faunístics que poden incidir en el control biològic de plagues, la resiliència al canvi climàtic, l'increment de la biodiversitat autòctona i, per tant, en la qualitat de vida dels seus ciutadans.

Amb aquesta finalitat, s'ha dissenyat un projecte basat en la instal·lació i seguiment de caixes niu per a ocells i ratpenats en diferents zones verdes i centres educatius. El projecte vol fer partícips a escoles, instituts i altres actors socials del municipi. Les caixes han estat elaborades pels alumnes de la Fundació Tresc utilitzant fusta i materials reciclats, i han estat col·locades i revisades amb l'assessorament dels tècnics especialistes de Natura Montfred, la col·laboració del Grup de Natura Sterna i la participació dels alumnes dels centres educatius participants en el projecte.

Estat actual del projecte

L'any 2023 s'han ocupat el 75% de les caixes niu i un 65% han tingut èxit reproductor. Respecte d’anys anteriors, l’èxit reproductor ha disminuït lleugerament el 2023 respecte del 2022 però en termes generals s’ha mantingut alt, entre el 52% de 2020, i el 72% de 2022 (màxim registrat). Això és degut a que s’ha reduït el número de caixes desaparegudes o no funcionals i que ha augmentat la taxa d’ocupació, gràcies a un esforç continuat en la reparació, substitució i recol·locació de les mateixes, que s’ha traduït en una major oferta de refugis per als ocells.

 

Accediu al mapa d'ubicació de les caixes instal·lades (Google Maps).

Projecte caixes niu

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons