Conceptes

Sexe biològic: Conjunt de característiques biològiques, especialment de tipus genètic, orgànic i hormonal, sobre la base de les quals s'estableix la distinció entre homes i dones.

Gènere: Conjunt de característiques d'origen cultural relatives a patrons de comportament i d'identitat sobre les quals s'estableix socialment la distinció entre homes i dones.

Per bé que socialment s'atribueix el gènere masculí al sexe masculí i el gènere femení al sexe femení, aquests conceptes no són equivalents. En oposició a la tradicional concepció dualista de gènere (home i dona), hi ha teories que defensen l'existència de més de dos gèneres i d'altres que rebutgen el concepte de gènere perquè el consideren una construcció limitadora de la naturalesa humana.

Orientació sexual: L'orientació sexual comprèn el desig, sentiments, la pràctica i la identificació sexual. Una persona pot sentir atracció sexual, emocional o afectiva per les persones del seu mateix gènere o d'un altre gènere.

Identitat de gènere: És la vivència íntima i individual que cada persona fa del seu propi sexe i d'unes característiques de gènere, tal com cada persona la sent i la autodetermina, sense que pugui ser definida per tercers, sigui corresponent o no amb el gènere assignat socialment.

Expressió de gènere: Rols, gestos i expressions associades a un gènere determinat. L'expressió de gènere té a veure amb el comportament social de les persones, independentment del seu sexe de naixement i de la seva identitat de gènere.

Persona heterosexual: Persona que sent atracció sexual per persones de l'altre sexe.

Persona homosexual: Persona que sent atracció per persones del seu mateix sexe.

Persona bisexual: Persona que sent atracció sexual per homes i dones.

Persona transgènere: Persona que se sent del gènere contrari a aquell que li va ser atribuït en néixer segons les seves característiques biològiques (sexe).

Persona intersexual: Persona que ha desenvolupat biològicament característiques sexuals pròpies tant dels homes com de les dones.

Persona queer: Persona que d'acord amb la teoria queer, no subscriu la divisió binària tradicional dels gèneres i rebutja identificar-se amb un home o una dona o amb una orientació sexual específica.

LBTBI fòbia: Aversió a l'homosexualitat, bisexualitat, transidentitat i intersexualitat, així com a les persones homosexuals, bisexuals, transgèneres i intersexuals.

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Consorci per a la gestió dels edificis del Centre Fraternal i del Cercle Mercantil
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons