Llibre de Privilegis

El Llibre de Privilegis de Palafrugell és un còdex del segle XVII que conté les transcripcions dels privilegis, les autoritzacions, les reglamentacions i els pactes entre Palafrugell i els monarques, els senyors de la vila i altres autoritats, des del segle XIII fins al segle XVIII. Enquadernat amb cobertes de pell, consta de 72 fulls manuscrits en pergamí, recull 21 documents i diverses anotacions.

Un quadern de 16 pàgines posa a l'abast de tothom el contingut del Llibre de Privilegis de Palafrugell i el procés de la seva recuperació, que va finalitzar amb el seu retorn a Palafrugell el 9 d'octubre de 2006. Aquesta edició de l'Ajuntament de Palafrugell va ser distribuïda gratuïtament durant la diada de Sant Jordi de 2007 i també es va fer arribar als centres escolars de la vila i a biblioteques i centres d'investigació.

En el quadern es poden veure en detall aspectes significatius del llibre, i llegir el resum del seu contingut. La coordinació de la publicació ha anat a càrrec del consell de redacció del butlletí d'informació municipal Can Bech; els textos són de Joan Villar (arxiver i autor de la trasncripció i de l'estudi del Llibre, publicat per la Fundació Noguera l'any 2007), Xavier Rocas (regidor de Cultura de l'Ajuntament de Palafrugell 2003-2007), Jordi Turon (secretari de l'Ajuntament de Palafrugell) i M. Concepció Saurí (arxivera municipal), amb l'assessorament de la professora M. Teresa Mayola i la restauradora Dolors Velasco. Les fotografies han estat realitzades per Enric Bruguera i Àlex Cebollero i el disseny és de Lluís Pareras.

El quadern té per objectiu fer un pas més en la difusió d'un document essencial de Palafrugell que ha despertat l'interès de molta gent; les gestions realitzades per l'Ajuntament de Palafrugell per recuperar el seu llibre de privilegis han estat avalades per 801 signatures de persones que van voler manifestar el seu suport.

La Fundació Noguera disposa d'un document amb la transcripció sencera i estudi dels privilegis de Palafrugell: Fundació Noguera.

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell premi Administració Oberta 2023
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons