Ramir Bruguera, Carrer de
Ramir Bruguera Borràs (Reïms, França, 1908 – Narbonne, 2004). Fill de pares palafrugellencs que havien anat a França per motius laborals. La família va tornar a Palafrugell quan ell tenia tres anys i aquí va estudiar a l'escola pública i va treballar d'ebenista. Després de fer el servei militar a França va treballar de fuster al taller metal·lúrgic Trill. Es va sindicar a la UGT, va ser membre actiu del Centre Fraternal i membre fundador del Bloc Obrer i Camperol (BLOC).
Amb la guerra civil va passar a ser del PSUC i membre del Comitè Antifeixista. Davant les dificultats de subsistència es traslladà a França, el 26 de desembre de 1938, amb la seva família i s'establí a Perpinyà, on treballà de fuster. Al cap d'un any casa seva es va convertir en una espècie de consolat de Palafrugell, on Ramir Bruguera es va dedicar a fer gestions, acompanyar en el pas per la frontera o ajudar en les primeres necessitats als refugiats que s'hi posaven en contacte. La seva correspondència, entre els anys 1939 i 1945 (AMP, fons Ramir Bruguera Borràs) n'és un bon testimoni.
Durant la segona guerra mundial va ser cridat a files, com a ciutadà francès. Fet presoner, es va escapar i col.laborà amb la resistència. Acabada la guerra participà en diverses activitats catalanistes a Perpinyà. Ramir Bruguera no havia perdut mai el contacte amb familiars i amics de Palafrugell i a partir dels anys seixanta hi venia a passar els estius. Va demanar a la família que les seves cendres fossin escampades a Tamariu.
Fonts documentals
Gaitx Moltó, Jordi. L'exili del Baix Empordà al 1939. Ajuntament de La Bisbal d'Empordà, 2007.
Més informació
- Data d'aprovació: dimecres, 25 febrer 2009
- Segle: XXI
- Nucli de població: Palafrugell