Havanera, Rotonda de l'

Dansa i cançó sorgida a Cuba a la primera meitat del segle XIX; de vegades també és anomenada contradanza criolla.

L'havanera té un temps moderat i es basa en un compàs binari. Presenta uns esquemes rítmics molt característics i un ús freqüent de les síncopes. Consta d'una introducció breu seguida per dues seccions, la primera en mode menor i la segona en mode major.

Sol ser cantada per grups de tres o quatre veus acompanyades per instruments com la guitarra, el contrabaix i l'acordió. Es canta en català o en castellà.

Prové de la country-dance anglesa, que va arribar a Cuba a mitjan segle XVIII en diferents formes gràcies als espanyols, que ja l'havien assimilada, als francesos a través d'Haití o als anglesos mateixos.

Cap a la segona meitat del segle XIX, l'havanera també es va difondre per Europa i sobretot per Espanya, on va arrelar com a cançó de taverna i va començar a formar part del repertori de les societats corals. Compositors com Camille Saint-Saëns, Emmanuel Chabrier, Claude Debussy, Maurice Ravel, Isaac Albéniz, Manuel de Falla o Xavier Montsalvatge van compondre havaneres.

Durant la segona meitat del segle XX va experimentar una gran revifada en diverses localitats de la costa gironina gràcies a moviments de tradicionalització, sovint relacionats també amb interessos turístics. El repertori actual, molt popularitzat a tot el país, prové de la tradició de la sarsuela i de la cançó de taverna; inclou, a més, composicions noves elaborades segons els estructures tradicionals.

Els recitals d'havaneres sovintegen a les festes majors de les localitats catalanes, i també es fan nombrosos festivals dedicats exclusivament a aquesta cançó que poden tenir una assistència multitudinària de públic i entre els quals destaca la cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell, instaurada l'any 1966.

Fonts documentals

Gran enciclopèdia de la música.

Més informació

  • Data d'aprovació: dimarts, 30 abril 2024
  • Segle: XXI
  • Nucli de població: Palafrugell

Darrera actualització

dimarts, 26 novembre 2024 10:44

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell premi Administració Oberta 2023
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons