Ramir Bruguera, Carrer de

Ramir Bruguera Borràs (Reïms, França, 1908 – Narbonne, 2004). Fill de pares palafrugellencs que havien anat a França per motius laborals. La família va tornar a Palafrugell quan ell tenia tres anys i aquí va estudiar a l'escola pública i va treballar d'ebenista. Després de fer el servei militar a França va treballar de fuster al taller metal·lúrgic Trill. Es va sindicar a la UGT, va ser membre actiu del Centre Fraternal i membre fundador del Bloc Obrer i Camperol (BLOC).

Amb la guerra civil va passar a ser del PSUC i membre del Comitè Antifeixista. Davant les dificultats de subsistència es traslladà a França, el 26 de desembre de 1938, amb la seva família i s'establí a Perpinyà, on treballà de fuster. Al cap d'un any casa seva es va convertir en una espècie de consolat de Palafrugell, on Ramir Bruguera es va dedicar a fer gestions, acompanyar en el pas per la frontera o ajudar en les primeres necessitats als refugiats que s'hi posaven en contacte. La seva correspondència, entre els anys 1939 i 1945 (AMP, fons Ramir Bruguera Borràs) n'és un bon testimoni.

Durant la segona guerra mundial va ser cridat a files, com a ciutadà francès. Fet presoner, es va escapar i col.laborà amb la resistència. Acabada la guerra participà en diverses activitats catalanistes a Perpinyà. Ramir Bruguera no havia perdut mai el contacte amb familiars i amics de Palafrugell i a partir dels anys seixanta hi venia a passar els estius. Va demanar a la família que les seves cendres fossin escampades a Tamariu.

Fonts documentals

Gaitx Moltó, Jordi. L'exili del Baix Empordà al 1939. Ajuntament de La Bisbal d'Empordà, 2007.

Més informació

  • Data d'aprovació: dimecres, 25 febrer 2009
  • Segle: XXI
  • Nucli de població: Palafrugell

Darrera actualització

divendres, 04 octubre 2019 09:21

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Consorci per a la gestió dels edificis del Centre Fraternal i del Cercle Mercantil
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons