Ramir Bruguera, Carrer de

Ramir Bruguera Borràs (Reïms, França, 1908 – Narbonne, 2004). Fill de pares palafrugellencs que havien anat a França per motius laborals. La família va tornar a Palafrugell quan ell tenia tres anys i aquí va estudiar a l'escola pública i va treballar d'ebenista. Després de fer el servei militar a França va treballar de fuster al taller metal·lúrgic Trill. Es va sindicar a la UGT, va ser membre actiu del Centre Fraternal i membre fundador del Bloc Obrer i Camperol (BLOC).

Amb la guerra civil va passar a ser del PSUC i membre del Comitè Antifeixista. Davant les dificultats de subsistència es traslladà a França, el 26 de desembre de 1938, amb la seva família i s'establí a Perpinyà, on treballà de fuster. Al cap d'un any casa seva es va convertir en una espècie de consolat de Palafrugell, on Ramir Bruguera es va dedicar a fer gestions, acompanyar en el pas per la frontera o ajudar en les primeres necessitats als refugiats que s'hi posaven en contacte. La seva correspondència, entre els anys 1939 i 1945 (AMP, fons Ramir Bruguera Borràs) n'és un bon testimoni.

Durant la segona guerra mundial va ser cridat a files, com a ciutadà francès. Fet presoner, es va escapar i col.laborà amb la resistència. Acabada la guerra participà en diverses activitats catalanistes a Perpinyà. Ramir Bruguera no havia perdut mai el contacte amb familiars i amics de Palafrugell i a partir dels anys seixanta hi venia a passar els estius. Va demanar a la família que les seves cendres fossin escampades a Tamariu.

Fonts documentals

Gaitx Moltó, Jordi. L'exili del Baix Empordà al 1939. Ajuntament de La Bisbal d'Empordà, 2007.

Més informació

  • Data d'aprovació: dimecres, 25 febrer 2009
  • Segle: XXI
  • Nucli de població: Palafrugell

Darrera actualització

divendres, 04 octubre 2019 09:21

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons