Joan Miquel Avellí

Industrial surer i filantrop

Joan Miquel Avellí (Palafrugell 1875-1934) es va iniciar en la indústria del suro en la fàbrica que tenia el seu pare, Mario Miquel. Amb socis alemanys va fundar les societats Miquel Vincke (1900), Miquel, Vincke i Meyer (1901), Miquel i Vincke (1910, a la mort del senyor Meyer) i Manufacturas del Corcho S.A. (1916). Finalment l'empresa es va fusionar amb una d'americana, creant Manufacturas del Corcho Armstrong S.A. (1930). La gent de Palafrugell s'hi ha referit sempre amb el nom familiar de can Mario.

Joan Miquel Avellí és considerat el principal responsable de l'organització d'aquesta empresa capdavantera en la indústria del suro, que ha deixat un important patrimoni industrial a la vila. Cal destacar també les innovacions socials en les seves fàbriques i el mecenatge de l'esport i la cultura (l'orquestra La Principal, l'Ateneu Palafrugellenc, el futbol, el setmanari Baix Empordà, la Biblioteca Popular, etc.). Va ser alcalde de Palafrugell (1930-1931) i va treballar per la creació de la Biblioteca Popular i Escola d'Arts i Oficis, dues institucions bàsiques per al municipi.

L'Ajuntament de Palafrugell, a proposta de l'Associació Cultural El Pou d'en Bonet (una proposta que va comptar amb l'adhesió de ciutadans, entitats i empreses), va aprovar per unanimitat en el Ple del 30 de setembre de 2014 atorgar el títol de Fill Predilecte de la Vila a Joan Miquel Avellí.

Joan Miquel Avellí

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Consorci per a la gestió dels edificis del Centre Fraternal i del Cercle Mercantil
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons