Modest Cuixart Tàpies

Pintor

Modest Cuixart i Tàpies va néixer l'any 1925 a Barcelona. Als setze anys ja va començar a realitzar les seves primeres pintures i dibuixos. Va iniciar els estudis de Medicina, que abandonaria dos anys més tard per dedicar-se íntegrament a la pintura. L'any 1948 va fundar la revista Dau al Set, amb Joan Brossa, Joan Ponç, Antoni Tàpies, Arnau Puig i Joan-Josep Tharrats. Aquest mític grup va sacsejar l'àrid panorama artístic de la postguerra espanyola des d'una posició protestatària i avantguardista. Li va ser concedida un beca per anar a París, i des d'aquesta ciutat, va viatjar per diversos països europeus, i es va traslladar a Lió.

Va presentar a Barcelona, l'any 1957, les seves construccions heteroplàstiques que incorporaven a la tela tubs, cables i altres materials. És en aquest període quan s'obre una etapa de gran activitat expositiva nacional i internacional. Va assolir el màxim reconeixement internacional l'any 1959, en obtenir el Primer Premi Internacional de Pintura de la V Biennal de Sao Paulo -hi van quedar com a finalistes Francis Bacon i Alberto Burri- i el Premi de Pintura Abstracta de Lausana. Al principi dels anys seixanta va ser seleccionat per a exposicions d'art vanguardista al Guggenheim Museum de Nova York, i a la Tate Gallery de Londres, per a l'exposició L'objet al Museu d'Arts Decoratives de París, i també al MOMA de Washington i a galeries d'Europa, els Estats Units, Japó i Pròxim Orient.

L'any 1963 va provocar un gran impacte amb els tràgics Nens sense nom (sinistres composicions amb nines destrossades encolades amb tela) exposats a la galeria René Metras, peces que s'acompanyaven amb d'altres plenament tridimensionals basades en la manipulació d'objectes. Es tractava de la seva peculiar visió del new dadà, del pop art i del noveau realisme. Es va establir a Palafrugell l'any 1971, i va iniciar una etapa de creativitat efusiva caracteritzada per una figuració que fluctuava entre el lirisme, el barroquisme i cert caire sinistre i que es va estendre fins a finals dels 80. L'any 1983 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la Clau d'Or de la Ciutat de Barcelona. Un any més tard, va rebre del rei Joan Carles I la Encomienda de la Orden de Isabel la Católica.

Li va ser concedida la Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes del Ministeri de Cultura l'any 1999, i un any més tard li va ser lliurada pel Rei Joan Carles I la Medalla al Mérito en las Bellas Artes. El 2002 es va inaugurar la Plaça Modest Cuixart de Palafrugell i també es va inaugurar el Taller Cuixart BCN, seu i museu de la Fundació Cuixart a Barcelona. Modest Cuixart va morir a Palafrugell, la matinada del 31 d'octubre del 2007, a l'edat de vuitanta-un anys. Les seves cendres reposen al cementiri de Palafrugell.

Modest Cuixart Tàpies va ser anomenat fill adoptiu de Palafrugell el 4 de març de 2006.

Modest Cuixart Tàpies

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell premi Administració Oberta 2023
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons