Treballem per un seguiment acurat del Padró
Can Bech número 82 abril-juny 2025
Les últimes setmanes venim llegint notícies i missatges a les xarxes que fan posar el focus en el padró d'habitants.
Aquestes notícies (falses) i aquesta desinformació hi son per manipular els discursos i transmetre idees errònies sobre el que representa el padró municipal i les obligacions de l'administració local i la llei que la regeix. Aquesta alerta es va despertar el passat estiu, quan el Departament d'Igualtat i Feminisme va redactar un decàleg per unificar procediments i criteris a tots els municipis en la gestió de l'empadronament.
L'Ajuntament de Palafrugell, dona i donarà sempre compliment a la Resolució de 29 d'Abril de 2020, de la Subsecretaria, per la que es dicten instruccions tècniques als Ajuntaments sobra la gestió del padró municipal. Aquest decàleg que abans comentàvem, el que fa és recollir aquestes indicacions donat que davant l'alerta de la síndica de greuges i de diversos defensors del ciutadà s'ha detectat que hi ha molts municipis que no compleixen la normativa.
Des de que vam entrar a governar s'ha creat la taula de seguiment del padró, constituïda per la regidora de règim interior, serveis jurídics i seguretat ciutadana, la cap de Govern Obert, diversos tècnics de l'OAC (que fan els tràmits de padró), policia, serveis jurídics i la cap d'Acció Social. D'aquí n'ha sorgit un protocol a seguir davant de les sol·licituds d'empadronament: es fa un seguiment acurat de les sol·licituds, i en cas de ser padró sense títol, la policia local fa les comprovacions corresponents en el domicili indicat abans de seguir amb el procediment.
En cas de detectar una ocupació, es comunica al propietari de l'habitatge ocupat perquè exerciti les accions judicials oportunes, i s'envien també les corresponents diligències a les autoritats judicials. Aquesta instrucció d'ofici de diligències al jutjat per les ocupacions que detectem es fan amb l'objectiu de donar visibilitat a la situació actual. Disposem també d'un servei extern que en cas de necessitat, tancarà de manera urgent i en les primeres hores els espais que s'hagin ocupat de manera il·legal. Aplicant la legislació vigent i actuant proactivament en les comunitats i barris del municipi busquem millorar la convivència i donar resposta a les situacions de vulnerabilitat.
En tot cas, l'empadronament no atorga drets de propietat ni legalitza l'ocupació. La inscripció al padró municipal és un acte administratiu que només té efectes a nivell censal i d'accés a serveis públics, però no suposa un reconeixement de dret a romandre a l'habitatge ocupat.