L'educació, motor de progrés i de transformació social

Can Bech número 45 octubre-novembre 2015

Els pobles no tenen cap futur si no esmercen recursos en el desenvolupament intel·lectual dels seus ciutadans. L'educació, la cultura fa les persones més lliures i les dota de la capacitat necessària per desenvolupar el progrés de la societat.

L'entorn ens permet de constatar la vital importància del capital humà, de la creativitat, de la innovació i de les nombroses facetes del coneixement. Des del PSC pensem que la sortida de la crisi només serà possible si pensem noves fórmules per entendre el món en el qual vivim, sobretot en qüestions en les que la formació, l'aprenentatge i el coneixement són eines fonamentals amb què abordar des d'angles innovadors l'activitat econòmica, la interacció social i la relació entre l'administració i la ciutadania.

Ni hi ha dubte: l'educació és el motor de progrés i de transformació social que ens haurà de situar en les millors condicions per afrontar els reptes futurs. És un dret fonamental que sintetitza la llibertat individual i col·lectiva desenvolupant les aptituds i el coneixement per créixer com a persona autònoma i responsable socialment.

El compromís amb l'educació és, doncs, un dels principals eixos estratègics del nostre projecte i s'integra de forma natural en el marc de la societat del coneixement. Reafirmem el caràcter de servei públic de l'educació. Assequible a tothom, amb garantia de regularitat i continuïtat, racionalista, secular, no coercitiva, i progressista en sentit ampli, adaptada progressivament als canvis socials i a les noves necessitats que es generin. En aquest context, un dels majors reptes educatius és garantir l'acolliment i la integració dels infants i joves nouvinguts, així com l'aprenentatge de la llengua i la cultura autòctones.

Creiem que la millor política d'integració comença a l'escola, articulant una xarxa educativa pública i universal i posant l'accent en la lluita contra el fracàs escolar com a peces fonamentals per evitar situacions d'exclusió social. Un dels aspectes claus d'aquesta integració consisteix en afavorir aquest procés mitjançant les aules d'acollida, els espais de benvinguda, el repartiment ordenat d'alumnes amb necessitats educatives, els plans educatius d'entorn, els projectes de convivència, tal com estableix la Llei d'Educació de Catalunya.

Volem aconseguir pel nostre poble un model educatiu de qualitat. Sabem dels reptes que se'ns plategen: l'execució del mapa educatiu amb un nou centre d'ESO, la rehabilitació i manteniment dels equipaments escolars del municipi, el treball sobre el fracàs escolar, el vetllar per una oferta formativa coherent i continuada, adequada a les necessitats de la població..., tot i no ser competències pròpies del municipi, ens comporta com a administració més propera a la ciutadania escoltar els problemes i liderar, moltes vegades, la reclamació de solucions.

La millora de l'educació i la formació és, per tant, un objectiu polític que el PSC entén de la major transcendència, que compromet el futur de tota la societat, i a la qual no pot ser aliena l'administració local; una aposta decidida envers l'educació que, deixeu-m'ho destacar, l'Ajuntament, ve desenvolupant des de fa anys amb un gran esforç compartit amb tots els agents educatius del municipi i que fa possible que l'educació a Palafrugell, malgrat les dificultats d'aquests moments sigui, en molts aspectes, modèlica.

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell premi Administració Oberta 2023
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons