Uns pressupostos amb sentit comú
Can Bech número 75 novembre-desembre 2022
Aquest mes de novembre es porten a aprovació els pressupostos municipals per a l'any 2023, amb seguretat els mes difícils del mandat (a cap govern li agrada apujar impostos en moments de crisi), d'un mandat complicat com pocs. Es tracta, per això mateix, d'uns pressupostos valents, des d'un punt de vista polític, i necessaris, des del punt de vista de l'Administració, per atendre les obligacions i les necessitats que, com a Ajuntament, haurem d'assumir sí o sí el proper any. En aquest sentit, no són uns pressupostos difícils ja que no hi havia gaires més opcions si es volia actuar amb sentit responsable. Per aquesta raó, com a grup municipal, hi donem suport.
De fet, si ho analitzem amb una mica d'objectivitat i bon criteri, defugint plantejaments de demagògia barata que abanderen determinats grupuscles de l'extraradi polític, veurem que la puja d'impostos no només no és exagerada ateses les circumstàncies, sinó que ni tan sols cobreix, ni de bon tros, el càlcul de despeses previst.
D'una manera sintètica, ho podem resumir de la següent manera: la conjuntura econòmica actual (espanyola i internacional) ens aporta un increment previsible de la despesa corrent de l'ordre d'uns 3 milions d'euros. Aquest increment és degut bàsicament a tres factors: increment del cost energètic, increment dels salaris dels treballadors municipals per imperatiu legal del govern central i, el menor de tots, efectes de la inflació sobre els preus. D'aquests tres factors, l'únic sobre el qual podem fer alguna cosa és la factura de llum, a través de l'estalvi energètic, i, en aquest sentit, ja s'han començat a plantejar mesures. Però moltes d'aquestes mesures no es podran aplicar de forma immediata, ja que requeriran d'inversions que no es fan d'avui per demà. Per exemple, per reduir el consum energètic del geriàtric de Palafrugell Gent Gran, cal canviar les plaques solars actuals que són poc eficients. Aquesta inversió es farà i, quan estigui feta, podrà suposar un estalvi de fins al 50%, però, mentrestant, caldrà continuar pagant la llum al preu que val.
Això no treu que es prenguin mesures d'estalvi d'efecte immediat, com ara abaixar els termòstats o potenciar l'ús de llums de baix consum. Ara bé, aquestes mesures en cap cas podrien estalviar-nos d'apujar els impostos, ja que l'extra d'ingressos que s'obtindran per aquesta via no cobreix ni la meitat de l'increment de la despesa prevista. Quedarà, per tant, una diferència de més d'1,5 milions d'euros que s'hauran de cobrir amb altres recursos que l'Ajuntament haurà de proveir. Això s'ha fet així, precisament, per limitar tant com s'ha pogut l'increment de la pressió fiscal sobre la butxaca del contribuent.
No és habitual que l'oposició doni suport a uns pressupostos i encara menys en any electoral. Per això mateix, el sol fet que la crítica dels grups municipals hagi estat moderada i s'hagi centrat més a discutir les formes que el fons, ens demostra que no anem mal encaminats i que s'ha actuat amb realisme, sentit comú i responsabilitat.