Una via pública per a tothom

Can Bech número 72 abril-maig 2022

En les darreres setmanes les xarxes digitals recollien les discordances sobre una suposada retallada de l'ocupació de la via pública on hi ha instal·lat negocis de bar i restauració.

El cert de tot plegat és que des del govern municipal estem treballant per a una ordenació d'aquest esmentat espai. Es va començar a treball ja fa anys i, a causa de la pandèmia, s'ha ajornat fins ara. Aquesta ordenació té dos objectiu clars: garantir que l'ocupació per part dels negocis no interfereixin els usos ciutadans de l'espai públic i l'embelliment dels paraments.

Per aconseguir aquests objectius s'ha redactat un projecte que serveixi de base pel debat amb els restauradors i recollir les opinions dels ciutadans. Després de la presentació d'al·legacions, s'ha obert un procés de participació. Paral·lelament a aquest procés, s'ha negociat i es continua negociant amb els afectats. No podem parlar d'una sola problemàtica, si no de diverses segons el lloc i les condicions. El que sí és cert és que hi ha algunes línies vermelles que s'han de respectar. Per exemple a la plaça Promontori de Llafranc, cal fer complir l'ordenança i el sentit comú per no permetre ocupar més del 50% de la plaça. Creiem que aquest punt és innegociable. De fet algunes al·legacions de ciutadans ens impel·leixen en aquest sentit. Qualsevol espai públic ha de permetre tant l'activitat comercial com la lúdica. Ha de ser obligació de tot govern municipal preservar l'espai púbic per a activitats cíviques o de lleure. Dit d'una altra manera: han de conviure les ambdues activitats.

El mateix passa en alguns passejos del litoral. Les taules i cadires ocupen tant espai que dificulta el pas del vianants. Aquí també, com a govern municipal, tenim l'obligació de preservar el dret de passejar sense entrebancs. En aquest cas la línia vermella està en els tres metres de lliure circulació.

Un cop posats aquests mínims indispensables, el governs ha obert converses amb afectats. Ja s'ha arribat a acords amb passeig Cipsela i a la plaça Promontori de Llafranc i plaça Nova. Ara estem treballant per consensuar-ho amb el passeig de Tamariu i al passeig Francesc de Blanes de Llafranc.

En el moment de fer aquesta ordenació, també incidírem en l'ornament. Sota l'excusa d'un suposada personalització de l'establiment, hi trobem un guirigall considerable: obra fixa de parets i rajols - fet totalment il·legal, teulats d'Uralita, pèrgoles de dubtosa categoria. Per això, la intenció és marcar un mínims de qualitat i d'uniformitat que embelleixin, especialment, el front marítim. La presonització d'un local s'ha de fer a l'interior i a la façana. L'ocupació de via pública hauria de ser un complement de l'activitat.

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell premi Administració Oberta 2023
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons