Pressupostos i Golfet, dos temes mal resolts
Can Bech número 46 desembre 2015-gener 2016
Aquest passat mes de novembre s'han portat a terme dos plens molt interessants. El primer, fou per posar a discussió i aprovació els pressupostos per a l'any 2016. El grup d'Esquerra va votarhi en contra. El principal motiu d'aquesta postura és la manca de perspectiva. Som conscients que una part del pressupostos són per cobrir dèficits històrics. El passeig de Llafranc seria l'exemple més palpable de les inversions previstes pel proper exercici.
També hi ha inversions fruit de les necessitats urgents com les millores a Can Genís o aquelles que han de fer possible una adequació als barris més necessitats com la instal·lació d'ascensors a la Sauleda. A tot això nosaltres no ens hi oposem. Ara bé, la nostra idea de Palafrugell passa per tenir un projecte ferm per a una vila més vitalista i molt més al servei del ciutadà. Aquest model de poble no es pot fer d'un dia per un altre. Cal una bona planificació i, evidentment, uns pressupostos adients. Els pressupostos del 2016 no hi trobem cap partida que ens faci pensar que l'equip de govern tingui en ment més enllà del 2016. És més, fa dos anys els dirigents de Can Bech van planificar un Pla Estratègic de Desenvolupament Econòmic i Cohesió Social on teòricament es posava els fonaments per a més llarg termini... Doncs hem repassat totes les accions previstes en l'esmentat pla i no trobem les partides necessàries per tirar-les endavant. Tant en el que es refereix a promoció econòmica on trobem a faltar una aposta engrescadora per potenciar el comerç, un sector necessitat urgentment d'una empenta que el tregui de l'atzucat en que es troba, com en els altres apartats.
El segon ple, aquest ordinari, va servir, entre altres coses, per posar a aprovació l'entortolligada planificació que permet l'edificació d'una construcció aberrant al Golfet. De fet, l'equip de govern va posar a consideració la modificació inicial del traçat del camí de ronda. ERC va votar en contra primer perquè està en contra de les modificacions urbanístiques que han permès que l'equip de govern hagi donat permís d'obres per fer una casa en un lloc amb un alt valor paisatgístic. I també el vot negatiu perquè tenim seriosos dubtes que, amb la construcció ja feta, el camí de ronda tingui les millors condicions i que no s'hagi alterat les distancies de servitud imprescindibles en aquests passatges. Sembla una conspiració: primer es va tramitar de reparcel·lació (any 2013) que permetés la construcció d'una casa de 800 metres quadrats. Aquest tràmit significava que el camí de ronda passés per darrera la finca, allunyada del mar. Posteriorment l'equip de govern dóna el permís d'obres i finalment es replanteja el camí de ronda per davant del mar. Però, amb la construcció ja realitzada, aquest camí queda afectat. El mateix govern reconeix que, a hores d'ara, que potser no vam estar prou amatents, tècnics i polítics, amb la interpretació de la llicència.