Pressupost 2020 d'un govern de continuitat
Can Bech número 68 desembre 2019-gener 2020
Dissortadament, els pressupostos municipals per a l'any vinent no ens porten gaires novetats, i les que hem vist, no ens agraden. Son pressupostos continuistes que responen al pols que hi ha entre els tres partits de govern. Igual que al cartipàs, en els pressupostos es nota la mirada per darrera l'esquena.
Aquestes dos característiques fan inadequats els pressupostos. El nostre municipi no és diferent de la resta en quant a que tots estem en la lenta, difícil i complexa sortida de la crisi del 2008. També, cal reconèixer-ho, els pressupostos municipals pateixen de la desatenció del Govern Central i de la Generalitat, que no han volgut, després de 40 anys, finançar correctament els ajuntaments. Per això cal fer de la necessitat virtut i esprémer la imaginació per canviar rutines i pensar en governar afrontant els problemes actuals. Calen governs forts i cohesionats, valents, per fer canvis. Malauradament, no hi ha res de tot això en els pressupostos aprovats.
Ens preocupen els augments de plantilla: solen ser el recurs per substituir la manca d'iniciativa política. Encara resulta més xocant l'augment del capítol dels serveis, especialment els de neteja i recollida. El servei continua essent deficient i es va augmentant la retribució a l'empresa que el gestiona de manera calamitosa. El pressupost d'inversions és poc més que una llista ordenada de bones intencions. Algunes d'elles, com el Museu, completament encertades. D'altres opaques. I sobre tot hi trobem a faltar inversió en habitatge, major concreció en les inversions a la via pública, iniciatives en favor del comerç de proximitat i d'altres.
Malgrat aquesta posició crítica, el nostre grup s'ha abstingut en l'aprovació inicial. Ho hem fet per dos motius: primer per la lamentable dilació de la trista i obligada substitució d'en Miquel Puig, que ens ha donat poc temps per estudiar els pressupostos. I en segon lloc perquè la nostra voluntat (i la nostra obligació com a oposició) es fer propostes que tendeixin a millorar l'acció de govern.
El que pensem fer és explorar les possibilitats de diàleg per intentar modificacions que de manera continuada vagin impulsant al nostre Ajuntament pel camí de la modernització, la resposta al problemes més urgents i instaurar una concepció del que ha de ser la gestió municipal quan ja han passat 20 anys del segle XXI. No ho podem afrontar amb polítiques de la segona meitat del segle XX.