Palafrugell, vila educadora

Can Bech número 49 juny-juliol 2016

Una població és educadora en la mesura que és conscient que, més enllà dels projectes educatius per a infants i joves (tant a l'escola com a fora de l'escola), totes les seves polítiques públiques i les seves pràctiques socials, tenen una repercussió transcendent en els aprenentatges i en la formació d'actituds i valors de la seva ciutadania.

Així doncs, quan parlem d'educació no parlem únicament d'escola. A la ciutat educadora tots els actors socials, totes les entitats i les institucions, totes les persones, esdevenen educadors/es a partir d'un compromís explícit i compartit amb uns valors educatius.

Conscients d'aquest repte, i fruit d'entendre que la millora de l'educació i la formació és un objectiu polític de la major transcendència, l'Ajuntament de Palafrugell ha vingut desenvolupant (des de fa anys) un gran esforç per millorar globalment els recursos i les seves polítiques educatives a tots els nivells. Un compromís i una voluntat que ve de lluny, i que (al nostre entendre) s'ha traduït en l'encert de projectar sobre l'educació una mirada àmplia, on l'educació s'ha entès no només com un instrument essencial per al desenvolupament personal i col·lectiu dels nostres conciutadans, sinó també com un eix bàsic per a la millora de la convivència, la solidaritat i la cohesió social del municipi, en línia amb la idea de ciutat educadora.

Un gran esforç que explica que no fos per casualitat que Palafrugell es dotés (ara fa 9 anys) del primer PEC de les comarques gironines. Impulsat per l'Ajuntament, i amb la implicació de tota la ciutadania, va ser l'instrument que va permetre conèixer, reflexionar i debatre sobre la realitat educativa d'aleshores, i definir quin municipi i quina educació es volia per al Palafrugell del futur. De llavors ençà, però, han passat moltes coses, i el nostre municipi ha experimentat canvis importants: en l'estructura de la seva població, en l'economia, en la mobilitat, en les dinàmiques associatives, en els hàbits relacionals... Una realitat canviant que ha tingut i té efectes sobre tots els àmbits de la vida dels nostres conciutadans i que, per tant, planteja nous reptes a tots nivells, des de la necessitat de serveis fins a la interiorització d'aquests canvis per part de tota la població.

Així doncs, i després d'uns anys de desplegament d'aquell PEC, des del PSC hem cregut que calia plantejar-nos una nova reflexió estratègica de l'educació al nostre municipi, una nova agenda de Palafrugell com a vila educadora. Perquè no només cal situar l'educació en un espai de centralitat en el marc de l'estratègia global de desenvolupament del nostre municipi, sinó que també cal fer-la evident cada dia i reivindicar el seu paper d'eix vertebrador de la societat. És apostar de nou per donar una resposta des de l'àmbit educatiu als nous reptes detectats en termes generals: és apostar per l'educació com a eina bàsica per a la inclusió social, per l'accés als recursos educatius com a condició de la igualtat d'oportunitats, i per l'escola com un agent obert a la ciutat. Perquè pensem que és l'única manera de construir (de veritat), un Palafrugell on ningú es quedi enrere.

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell premi Administració Oberta 2023
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons