- Inici
- L'Ajuntament
- Govern
- Opinió política
- Entesa per Palafrugell (E-E)
- Palafrugell formarà part de la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària
Palafrugell formarà part de la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària
Can Bech número 46 desembre 2015-gener 2016
En aquesta època de crisi i de transició, des de l'Entesa considerem que és l'hora d'explorar un model de desenvolupament territorial que mobilitzi millor els recursos endògens i prioritzi les dimensions socials, ambientals i humanes de l'economia a fi de resoldre més eficaçment les necessitats de la ciutadania.
Els passats dies 22 i 23 d'octubre va tenir lloc a Barcelona una Trobada Internacional de Municipalisme i Economia Solidària on diferents ajuntaments van signar una declaració amb l'objectiu de treballar per la creació d'una xarxa de municipis per l'economia social i solidària.
En aquests darrers anys, aquesta nova manera de fer economia i de fer empresa ha crescut quantitativament, s'ha diversificat i mostra un gran dinamisme. A Catalunya hi han 4.172 empreses que generen 30.000 llocs de treball i compten amb aproximadament 500.000 clients i consumidors. Hi són representades iniciatives de tota mena: cooperatives agràries i industrials, però també moltes d'altres que donen serveis a les persones i a les empreses, grups de consum agroecològic, projectes d'economia col·laborativa, entitats de comerç just i de turisme responsable, associacions i fundacions que treballen en el camp social, empreses d'inserció, horts comunitaris, etc.
A més, molts projectes de l'economia social i solidària neixen per resoldre necessitats d'una col·lectivitat concreta, les persones que els impulsen acostumen a viure en el mateix territori on fan l'activitat, com també els seus proveïdors i col·laboradors, sovint donen suport a activitats socials i culturals de l'entorn, i els beneficis econòmics que en resulten tendeixen a circular dins el territori.
De fet, podem considerar que aquestes iniciatives ja són agents de desenvolupament local, perquè creen llocs de treball a la localitat i els mantenen, perquè faciliten serveis locals a productors, consumidors i treballadors, i perquè tot això ho fan, a més, promovent l'acció ciutadana i reforçant els vincles comunitaris.
Per totes aquestes consideracions, i amb la voluntat de contribuir al creixement d'aquesta economia al nostre municipi, l'ENTESA va presentar una moció de suport a la Declaració de Barcelona i per formalitzar l'adhesió de l'Ajuntament de Palafrugell a la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària.
La moció va comptar amb el recolzament i suport de tots els grups politics presents al Ple: PSC, ERC i CiU. L'ENTESA ho valora i considera que mostra la voluntat de contribuir al creixement d'aquesta economia al nostre municipi i fer-ho des del diàleg i consens que permetin compartir línies de treball, reflexions, activitats i recursos.