Més participació, més democràcia
Can Bech número 73 juliol-agost 2022
Aquest mes de juny ha entrat en vigor el nou reglament de participació ciutadana de l'Ajuntament de Palafrugell. És aquesta una eina que ha de servir per seguir avançant en el camí de la democràcia participativa, la que dona al poble la possibilitat d'intervenir en la presa de decisions més enllà del dret de sufragi verificat cada quatre anys.
El nou reglament consolida els instruments de participació inclosos en el reglament anterior (2008) i els posa al dia, actualitzant-los tant pel que fa a l'adequació a les normatives d'àmbit superior que han aparegut en els darrers anys com a l'ús de mitjans electrònics i digitals que han obert noves formes de comunicació i d'interrelació de l'Administració amb la ciutadania. Tanmateix, des del govern municipal hem volgut fer un pas més i, sobre la base del bagatge altament positiu acumulat al llarg de la darrera dècada en matèria de participació ciutadana, hem ampliat el ventall d'opcions i simplificat alguns procediments per fer més oberta, flexible, eficaç i vinculant la participació, en consonància amb l'evolució de la nostra societat, que reclama tenir un paper cada cop més actiu en la presa de decisions.
D'aquesta manera, s'amplien les modalitats de participació de la ciutadania tant pel que fa a la realització de consultes com a la presentació de propostes o iniciatives, com també a la participació directa en els òrgans de representació democràtica i, singularment, en el ple municipal. Entre les novetats, convé destacar la incorporació de l'audiència prèvia al ple oberta a la ciutadania i a les entitats que vulguin formular precs o preguntes a l'alcalde o als regidors. Així mateix, es reforça el dret a intervenir en els punts de l'ordre del dia del plenari.
El reglament també incorpora en el seu articulat el reconeixement jurídic i la regulació dels consells de gestió i participació dels pobles de Calella, Llafranc, Llofriu i Tamariu, i crea el Registre Municipal de Participació Ciutadana per donar cabuda a les persones i col·lectius no constituïts formalment com a entitats que manifestin el seu interès per col·laborar en la definició de les polítiques municipals.
Des de Junts volem agrair la feina feta per la comissió redactora i, molt especialment, per l'Àrea de Govern Obert per fer possible aquest reglament, sens dubte un dels més avançats del país en aquest àmbit. Val a dir que hem anat tan lluny com ens han permès les costures del sistema, un sistema que, en molts aspectes, no ens enganyem, té més de segle XIX que de XXI, amb el propòsit de donar un impuls decidit a l'empoderament de la ciutadania. Ja no es tracta només de garantir l'exercici d'un dret fonamental, com és el de participació, sinó de fer-ne una part indispensable per al funcionament quotidià de l'Administració municipal amb l'objectiu d'avançar cap a una democràcia veritablement plena, republicana, de segle XXI. L'eina està feta i disponible; ara correspon al poble fer-la servir.