Campanya del 0,7% del pressupost municipal per a l'Ajuda Oficial al Desenvolupament i la Cooperació Internacional

Can Bech número 77 abril-maig 2023

El 1970, en un context de la fi dels processos d'independència formal de molts països, les Nacions Unides van fixar que els països enriquits havien de destinar el 0,7% dels seus recursos a països empobrits com a forma de reparació històrica.

Aquesta quantitat rep el nom d'Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) i es calcula en funció del producte interior brut (PIB). A l'estat espanyol, comunitats autònomes i municipis també s'han compromès amb el 0,7; en aquests casos s'hi destina el 0,7% dels recursos propis.

Gran part de la població, quan pensa en cooperació internacional, pensa en les actuacions tradicionals (fer pous o escoles, rescats al Mediterrani o assistència mèdica i alimentària), però això és només una petita part del que es fa.

Institucions i sobretot les entitats fa temps que treballen amb una visió més àmplia, orientant la seva acció cap a les causes que generen les desigualtats, i la proposta d'alternatives.

És per això que des de les ONG ja no es parla tant de reduir la fam o la pobresa, sinó de reduir les desigualtats entre el nord i el sud globals per aconseguir la justícia global.

La justícia global té com a objectiu la transformació de les relacions de poder que generen desigualtats i garantir la sostenibilitat de la vida en el planeta. És una estratègia per incidir en els canvis de les estructures tant a escala global com local cercant nous models de vida i desenvolupament individual i col·lectius.

La nova Llei espanyola de Cooperació pel Desenvolupament Sostenible i la Solidaritat Global del 9 de febrer del 2023 es compromet a destinar el 0,7% de la Renta Nacional Bruta a l'Ajuda Oficial al Desenvolupament al 2030. En l'actualitat, Espanya aporta el 0,34% de la RNB. El mateix temps, servirà per elaborar 4 Reials Decrets: l'Estatut de les Persones Cooperants, la reforma de la Agència Espanyola de Cooperació, la reforma de la Cooperació Financera i la reforma de la normativa de subvencions. A la vegada permet a les Comunitat Autònomes l'accés a participar en programes de Cooperació delegats per la Unió Europea en coordinació amb l'Estat i altres organismes multilaterals.

A Catalunya, el 80% de la nostra població està a favor d'incrementar els diners destinats a cooperació. A l'any 2022, el nostre govern destinà 55 milions a l'AOD representant el 0,20% de la Renta Nacional Bruta corresponent a 7,2 euros a l'any per persona. En paraules d'en Francesc Mateu, exdirector d'Oxfam Intermón, el 0,7 % ens ve a dir que no estem sols, sinó que estem interrelacionats. No es tracta de generositat, es tracta de justícia.

A Palafrugell, destinem fa anys 60.000 euros anuals per a la cooperació al desenvolupament, a emergències internacionals i a difusió del treball de les ONG's locals. Ve a representar el 0,2% del pressupost municipal, és a dir, 2,65 euros a l'any per persona. És un clam de totes les associacions locals que treballen en projectes de desenvolupament i cooperació internacional aconseguir al final del proper mandat 2023-2027 el 0,7% del pressupost municipal. Emplacem als propers candidats, els seus partits i a tota la ciutadania a implementar gradualment la fita del 0,7% en la partida pressupostària per cooperació. No pot anar condicionada a que les coses ens vagin bé a dins de casa. Ha de ser innegociable.

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell premi Administració Oberta 2023
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons