A les platges, a la deriva
Can Bech número 61 juny-juliol 2018
L'actual govern de Palafrugell ha adoptat una posició passiva, absent, en els temes d'economia i desenvolupament local. Sembla que aquest tema, bàsic, importantíssim i imprescindible, no és a l'agenda del govern.
Hem governat i sabem de sobra l'escassetat dels pressupostos municipals. Malgrat això som partidaris d'endegar una política progressiva, destinant més recursos al desenvolupament econòmic local. Quan aquestes coses no es tenen clares és probable que es cometin errors i en lloc d'avançar es reculi.
Aquesta situació, una reculada, és exactament en la que ens trobem ara per el que sens dubte ha sigut (volem ser indulgents) una badada del Govern: ens referim al salvament i assistència a les platges del municipi.
Afecten de manera decisiva un sector especialment sensible, per la seva importància actual i per ser estratègic en qualsevol projecte de ciutat: ens referim al turisme. El turisme, primer sector econòmic a casa nostra té, entre moltes peculiaritats, la de ser un àmbit d'activitat econòmica on la col·laboració pública i privada és imprescindible. Per això no és d'estranyar que en els pressupostos municipals les partides de suport al turisme siguin netament superiors a la de la resta de sectors d'activitat.
Aquesta realitat, al nostre parer correcte, posa, però, sobre la taula un pregunta crucial: com intentem un retorn social dels diners públics invertits en turisme?. Un primer pas va ser la implantació, per fi, de la taxa turística, que era vigent arreu del mon desenvolupat. La llàstima, i la reivindicació, és que la recaptació no sigui íntegrament per als municipis. Altres retorns son més complexes, i solen ser indirectes: per exemple la vigilància (salvament i socorrisme) de les platges.
També podríem parlar de l'allargament de la temporada (amb els efectes positius que comporta en el camp laboral), un problema estratègic d'abordatge complex. Però quan escrivim aquest línies el que és damunt la taula és el servei de la Creu Roja local a la nostres platges. Des de sempre aquests serveis han sigut atorgats a entitats o empreses locals. I creiem que el resultat és satisfactori. Enguany però, l'Assemblea local de la Creu Roja no ha obtingut el servei. Amb tot el respecte als procediments i a la legislació, creiem que ha sigut un error greu del govern. La Creu Roja local donava el servei a plena satisfacció, i el que és tan o més important: recollíem un retorn al llarg de tot l'any en forma de serveis socials del més divers: lleure, assistència a gent gran, borsa de treball,..... Part dels fons per aquest serveis venien de les tasques d'estiu a la platja. Com ho farem ara? Augmentarem la subvenció a Creu Roja per a no perdre els serveis constants i tan necessaris? Sembla la menys dolenta de les sortides. La realitat, però, és que pagarem serveis de salvament a una empresa no especialitzada, que paga molt pitjor als seus empleats (qüestió molt preocupant, al nostre parer) i que acabada la temporada ens dirà: passiu bé i fins l'any que ve!!!. En conjunt, pagarem bastant més per, anant bé, tenir el mateix servei: tot un exemple, d'un mal negoci per a Palafrugell: hem venut duros a quatre pessetes.
El futur de l'economia son els serveis: el turisme, però també nous serveis que la societat ha de menester cada vegada més: el tercer sector, la gent gran, els sociosanitaris,..... Tots aquests àmbits tenen futur i son fonts d'ocupació especialitzada. La Creu Roja local ha avançat molt en tots aquest temes. I ara el propi govern li treu una important font de recursos. Penalitza als avançats, als que estan fent els deures. Estem segurs que caldrà esmenar la pífia. El Govern te obligació de fer-ho. I de rectificar, ja que avui per avui, i a les nostres costes, el Govern de Palafrugell és un Govern a la deriva.