Dels falsos rumors a la xenofòbia

Can Bech número 63 octubre-novembre 2018

És un fet indiscutible que les xarxes socials han revolucionat les comunicacions. El que fa uns anys era una feixuga feina d'escriure, enviar i esperar que es publiqués quan es volia expressar alguna opinió, amb les noves tecnologies aquest procés se simplifica molt. L'inconvenient és que, a vegades, no es fa aquella pausa necessària per reflexionar el que es publica i el que no.

Fem aquesta reflexió després de llegir els improperis que un regidor del grup socialista de l'ajuntament de Palafrugell ha esventat recentment. Si bé com a regidors de l'equip de govern hem d'acceptar les crítiques, el que és inadmissible és la desqualificació personal, les al·lusions particulars i la manipulació de les dades per exagerar un problema.

I si amb això no fos poc, aquest regidor va difondre una notícia falsa on es feia creure un tracte de favor de l'administració municipal cap a la comunitat musulmana. Si les desqualificacions eren greus, publicar falsos rumors és punible. Els Mossos d'Esquadra treballen intensament per evitar aquestes pràctiques. Concretament afirmen que un rumor és la informació procedent de fonts no clarament identificades, que no està contrastada pels fets o prou documentada, i que es difon, de vegades intencionadament, de manera incontrolada a través de canals informals de comunicació. I que els falsos rumors, en principi, no són delicte però ho poden arribar a ser en determinats supòsits.

I l'Ajuntament de Barcelona, molt preocupat per la convivència i com aquesta es pot veure alterada per l'aparició de falsos rumors, té engegada una campanya per evitar-los. El manifest cita concretament que els rumors s'escampen com una taca d'oli sobre el teixit social. Fonamentats en els prejudicis i el desconeixement, els rumors dificulten la convivència entre els veïns i veïnes i consoliden els mateixos estereotips que els generen. La fórmula és perversa: els estereotips conformen els rumors; aquests, ja escampats, alimenten els prejudicis que condueixen a la discriminació.

Si l'ajuntament de Barcelona té aquesta proposta anomenada campanya #Aturemrumors, el grup socialista de Palafrugell, donant suport al seu regidor amb aquestes fal·làcies, sembla favorable a la campanya #creemrumors. La societat té la responsabilitat de prevenir aquesta narrativa demagògica i treballar per un Palafrugell compartit, plural i divers, lliure de rumors, prejudicis i estereotips, fomentant una consciència crítica, consolidant una narrativa antirumors. El que cal és neutralitzar aquests discursos discriminatoris i no fomentar-los.

I llavors s'omplen la boca de realitzar una oposició responsable.

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell premi Administració Oberta 2023
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons