Conceptes

Sexe biològic: Conjunt de característiques biològiques, especialment de tipus genètic, orgànic i hormonal, sobre la base de les quals s'estableix la distinció entre homes i dones.

Gènere: Conjunt de característiques d'origen cultural relatives a patrons de comportament i d'identitat sobre les quals s'estableix socialment la distinció entre homes i dones.

Per bé que socialment s'atribueix el gènere masculí al sexe masculí i el gènere femení al sexe femení, aquests conceptes no són equivalents. En oposició a la tradicional concepció dualista de gènere (home i dona), hi ha teories que defensen l'existència de més de dos gèneres i d'altres que rebutgen el concepte de gènere perquè el consideren una construcció limitadora de la naturalesa humana.

Orientació sexual: L'orientació sexual comprèn el desig, sentiments, la pràctica i la identificació sexual. Una persona pot sentir atracció sexual, emocional o afectiva per les persones del seu mateix gènere o d'un altre gènere.

Identitat de gènere: És la vivència íntima i individual que cada persona fa del seu propi sexe i d'unes característiques de gènere, tal com cada persona la sent i la autodetermina, sense que pugui ser definida per tercers, sigui corresponent o no amb el gènere assignat socialment.

Expressió de gènere: Rols, gestos i expressions associades a un gènere determinat. L'expressió de gènere té a veure amb el comportament social de les persones, independentment del seu sexe de naixement i de la seva identitat de gènere.

Persona heterosexual: Persona que sent atracció sexual per persones de l'altre sexe.

Persona homosexual: Persona que sent atracció per persones del seu mateix sexe.

Persona bisexual: Persona que sent atracció sexual per homes i dones.

Persona transgènere: Persona que se sent del gènere contrari a aquell que li va ser atribuït en néixer segons les seves característiques biològiques (sexe).

Persona intersexual: Persona que ha desenvolupat biològicament característiques sexuals pròpies tant dels homes com de les dones.

Persona queer: Persona que d'acord amb la teoria queer, no subscriu la divisió binària tradicional dels gèneres i rebutja identificar-se amb un home o una dona o amb una orientació sexual específica.

LBTBI fòbia: Aversió a l'homosexualitat, bisexualitat, transidentitat i intersexualitat, així com a les persones homosexuals, bisexuals, transgèneres i intersexuals.

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Consorci per a la gestió dels edificis del Centre Fraternal i del Cercle Mercantil
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons