Un bosc i una indústria tan nostra: el suro, molt més que un tap

Can Bech número 60 abril-maig 2018

Els organismes institucionals surers amb seu a Palafrugell, a més de potenciar l'espina dorsal del sector, el tap de suro, treballen en els darrers anys en la seva línia d'innovació amb noves aplicacions per aquest material.

L'any 2011 es planteja, per primera vegada, el CorkLab, un laboratori creatiu que recolza aquestes tasques des del Màster d'Arquitectura i Disseny d'ELISAVA, l'Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona. Aquesta iniciativa va tenir continuïtat durant dos cursos més, sumant-hi posteriorment l'experiència Recork, iniciativa anàloga de la Universitat de Nebrija a Madrid.

Aquests workshops busquen que els estudiants visquin una immersió en el món del suro en les seves diferents vessants: històrica, cultural, biològica i industrial. A partir d'aquí, els alumnes descobreixen el context global del material i la infinitat de possibilitats que ofereix.

L'any 2016, l'Institut Català del Suro, amb la col·laboració de l'IPEP, va instaurar el Premi d'Emprenedoria amb l'afany de donar més visibilitat al sector surer i estimular la investigació lligada a les noves aplicacions.

En els darrers mesos, la Universitat de Deusto, que es caracteritza per la seva continua innovació i formació de professionals competents, han apostat per les qualitats del suro. En aquest marc, l'Enginyeria en Disseny Industrial i, concretament, l'assignatura de metodologia i creativitat dirigida pel Dr. Rodrigo Martínez, ha confiat en el suro com a material amb un gran potencial, sostenible, natural i amb unes característiques físico-químiques úniques.

La Universitat ha comptat amb el recolzament de l'Institut Català del Suro, l'Associació d'Empresaris Surers de Catalunya i la Xarxa Europea de Territoris Surers, amb els que signarà un conveni de col·laboració per a la promoció del suro como a material ideal per al disseny industrial, l'arquitectura, l'interiorisme i projectes vinculats a la innovació.

Els estudiants han dissenyat i desenvolupat un producte o prototip partint dels diferents formats en els que podem trobar el suro: pelegrí, cremat, en làmines, triturat, en format paper o tela i, inclús, reutilitzant taps de vi.

La temàtica estava acotada a productes per a la llar i els resultats no deceben: cortines tecnològiques, un mateix producte és capaç d'aportar foscor, llum tènue o plena claredat; solucions per a vaixelles i contenidors de beguda, apel·lant a les propietats aïllants i amortidores; mobiliari d'interior i exterior: cadires, zones chill out, hamaques o inclús plataformes flotants; casetes i jocs per animals; il·luminació per exterior i flotant; sense oblidar als més petits, creant una llum per la nit i un habitacle de joc i aventures.

Amb aquestes iniciatives, queda palès que el sector surer té un clar futur en termes d'innovació i noves aplicacions. Els futurs professionals reafirmen que el material es únic i cal valorar les seves propietats més enllà de les físico-químiques; el suro és cultura, medi ambient i desenvolupament local. Des de l'Entesa treballarem perquè totes les institucions siguin sensibles a les riqueses d'un bosc i una indústria tan nostra.

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons