Els Rosés de Girona, hereus del patrimoni Roger

Francisco Rosés, hereu del patrimoni Roger pel seu matrimoni amb Manuela Roger, incrementà notablement el seu patrimoni. A mitjan segle XIX el seu fill i hereu, Miquel Rosés i Roger, era el primer contribuent de la ciutat de Girona. Persona molt influent, participà en política a les files de partits moderats i conservadors. Formà part de l'Ajuntament de Girona els anys 1835-1839 i fou també diputat provincial en diferents ocasions. Era membre de l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre i de la Sociedad Económica de Amigos del País des de la seva fundació a Girona l'any 1835.

Miquel Rosés Roger va morir l'any 1863. Finalment tot el seu patrimoni, incloses les finques de Palafrugell i rodalia, passaren a la seva filla Narcisa, casada amb el notari gironí Josep Maria Casadevall. Un fill d'aquests, Fernando Casadevall i Rosés (Girona 1861-1939), va ser el darrer descendent de la família Roger que faria estades a Palafrugell. Entre altres càrrecs i distincions "Don Fernando" era comissari regi i president del Consell Provincial de Foment. El 1920 fou membre fundador, i primer president durant 12 anys, de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona.

Poc després de la mort de Fernando Casadevall començaria un llarg període d'abandó i de progressiva ruïna de l'emblemàtic casal de can Rosés, una de les cases senyorials més interessants que havien existit a Palafrugell.

Detall d’un rellotge de can Roger, una de les moltes peces interessants del mobiliari que havia existit en aquella casa (fotografia Enric Bruguera, AMP)
Antic mas Calvó d’Esclanyà, actualment conegut com mas del Rellotge, una de les principals propietats dels Rosés (fotografia Enric Bruguera, AMP)
Domingo de Fleix, baró de Fleix, amb bastó, i Manuela Rosés Roig, fent ganxet, asseguda. Retrat familiar, a finals del segle XIX, en el pati interior de can Rosés (fotografia AMP)
Fernando Casadevall Rosés en una fotografia extreta de la portada de la revista La Reforma de 16 de setembre de 1931 (AHG)
L’olivar de Sals, adquirit l’any 1720 per Lluc Roger, era una de les propietats més  importants del patrimoni Roger (mapa de ca. 1860, Arxiu Històric de Girona).

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons