25 anys de Garoinada

Can Bech número 47 febrer-març 2016

La portada d'aquest Can Bech ens presenta les noves butaques que s'han instal·lat en el Teatre Municipal. Una substitució que ens ha permès canviar el model anterior per un de nou, actualitzat i més còmode que l'anterior, que va resistir amb eficàcia l'ús i el pas del temps però que finalment li convenia renovar-se. Aquesta és una de les múltiples millores que ha anat assolint el nostre teatre els últims mesos i que ha permès incorporar-hi novetats com el projector digital, una pantalla nova i la més recent, el sistema digital de so Dolby surround. Des d'aquestes línies volem aprofitar per agrair al Cine Club Garbí la seva col·laboració econòmica en totes aquestes millores.

El dissabte 13 de febrer vam presentar als veïns el projecte definitiu de remodelació del passeig de Llafranc. Una proposta que s'ha anat modelant mitjançant un procés de participació ciutadana i que, fruit de les seves aportacions, ha culminat en el dibuix actual. Aquesta inversió significarà una millora notable en la qualitat dels materials i dels usos del passeig però permetrà, alhora, mantenir la seva singularitat, allò que el distingeix i el fa diferent respecte als altres, preservant elements com els pins o les toves, que li confereixen una fisonomia diferenciada.

D'altra banda, l'arribada de l'hivern i les minves de gener ens assenyalen l'inici de la temporada de garoines en el seu moment més òptim. Enguany celebrem la 25ena edició de la Garoinada, una xifra assolida mercès a l'esforç i al mèrit de moltes persones. Per aquest motiu, creiem que és important fer-ho recordant-ne dues figures sense les quals no hauríem aconseguit aquesta important fita, en Quim Turró i en Pere Bahí. En Quim Turró va crear la Garoinada, un intent de potenciar el turisme en uns mesos, el gener i el febrer, amb molt poca afluència de visitants. Ho va fer en un moment en què no n'hi havia, de campanyes gastronòmiques. I, a més, triant un producte com la garoina, tant poc atractiu, a priori, pel seu aspecte. És innegable que fou un autèntic visionari. La Garoinada, amb el pas del temps, s'ha convertit en un dels puntals de la promoció econòmica del nostre municipi.

No només perquè és capaç de generar activitat econòmica en el moment més complicat de l'any sinó perquè ha representat un potent aparador de la millor cuina palafrugellenca i un excel·lent recuperador de la cuina més tradicional i autèntica de l'Empordanet. En Quim ens va deixar un 25 d'agost de l'any 2003, però la seva empremta és ben viva i el seu record, inesborrable. D'altra banda, en Pere Bahí representa el bon savoir faire dels nostres cuiners. Ells són l'element essencial que explica l'èxit de la campanya durant tots aquests anys. En Pere era una gran persona, polifacètic, cuiner, cantant d'havaneres i cant de taverna. Gràcies al seu treball i talent, la cuina empordanesa gaudeix del reconeixement que es mereix. Receptes com el platillo, el Niu, el catxoflino, l'arròs negre a la manera de Palafrugell, a les seves mans prenien la màxima expressió. La seva flama es va apagar un maleït 4 de novembre però mentre quedin un sols fogons encesos, el seu llegat perdurarà i campanyes com la Garoinada tindran tot el sentit.

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2022
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons